Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode die je stressbestendiger en veerkrachtiger maakt.

 

Een mens ervaart allerlei soorten stress, zowel positieve als negatieve. We hebben stress ook nodig om te presteren. Negatieve stress ontstaat wanneer de stress chronisch wordt en niet meer op een gezonde manier afgewisseld wordt met ontspanning.

Mensen zijn vaak in stresstoestand zonder dat ze dat beseffen.

Stress kan leiden tot angsten, depressies, burn-out, overdreven emotionaliteit, hoofdpijn, het bos door de bomen niet meer zien, … Stress kan ook veroorzaakt worden door situaties waarop je zelf niet direct vat hebt, zoals verdriet of frustraties. Een mens kan ook last hebben van acute stress, zoals bijvoorbeeld bij het geven van lezingen of concerteren voor een volle zaal.

Stress is een reactie van het lichaam op werkelijke of vermeende interne of externe prikkels, waardoor in het lichaam een reeks van psychologische en biologische processen in gang schieten.

Onze stressrespons is een overlevingsmechanisme. Net zoals bij  dieren, hadden wij mensen toen we nog holbewoners waren, dit ook nodig om te overleven.

De manier waarop we leven is echter geëvolueerd. Maar de stressrespons in ons lichaam is nog steeds dezelfde ! Dit leidt vandaag vaak tot problemen.

 

Daarom hartcoherentie. Een zeer eenvoudige techniek, met een groot resultaat !

 

Hartcoherentie bekom je door op een specifieke manier te ademenfocus ademen genaamd.

Dit komt omdat de ademhaling en het hartritme met elkaar verbonden zijn : bij het inademen versnelt de hartslag, bij uitademen vertraagt de hartslag.

Door focus ademen zal de mate van versnelling en vertraging bij resp. inademen en uitademen op een gelijkmatige manier gebeuren.

Dan komt het hart in de staat van coherentie.

Als het hart in deze staat verkeert, dan gebeurt er allerlei goeds in jouw lichaam : de ontspanning treedt op, jouw stressrespons vermindert en positieve hormonen komen vrij.

 

Wil je meer weten, contacteer Leen Verschraegen. Aan de hand van 4 sessies ben je in staat om zelfstandig aan hartcoherentie te doen en bijgevolg de kwaliteit van jouw leven te verhogen.