Autogene drainage en ademhalingskine

Luchtweginfecties (RSV, longontsteking, pneumonie, atelectase, bronchitis,…) bij baby’s en kinderen kunnen allerlei problemen veroorzaken. Ademhalingskine (autogene drainage, ademhalingsoefeningen, neusspoelingen, …) heeft als doel de luchtwegen vrij te maken.

Eerst neusspoelingen?

Vooraleer we overgaan naar de ademhalingsoefeningen is het van groot belang om eerst de bovenste luchtwegen vrij te maken. Dit doen we door middel van neusspoelingen. In het filmpje hieronder zie je hoe we dit bij volwassen personen doen. Uiteraard passen we deze neusspoelingen op een aangepaste wijze ook toe bij baby’s en jonge kinderen.

Dan ademhalingsoefeningen!

Op jonge leeftijd is het niet evident om gerichte ademhalingsoefeningen te doen. Vroeger werd vaak tapotage gebruikt maar deze techniek wordt nu minder en minder toegepast. Bij baby’s en jonge kinderen gebruiken we technieken met als doel het overtollige slijm uit de luchtwegen te krijgen. Bij luchtweginfecties is er vaak een verhoogde slijmproductie waarbij extra hulp van een kinesist noodzakelijk is. Er worden technieken van Chevalier en Postiaux gebruikt. De eerste gebruikt eerder autogene drainage waar Postiaux verlengde drukkingen gebruikt. We ausculteren ook de longen om nog efficiënter te werk te gaan.

Eens de slijmen loskomen, kan uw kind deze ophoesten waardoor het opnieuw beter kan ademen. Enkele voorkomende luchtwegaandoeningen waarvoor jullie bij ons terecht kunnen:

  • bronchitis
  • RSV/bronchiolitis
  • atelectase
  • pneumonie/longontsteking
  • mucoviscidose


Hulpmiddelen?

Tijdens de ademhalingsoefeningen maken we ook gebruik van bepaalde hulpmiddelen (flutter, PEPmasker,…)

 

Ademhalingskine
Ademhalingskine
Ademhalingskine