Orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie is enerzijds geschikt voor patiënten die een orthopedische ingreep hebben ondergaan, anderzijds zijn deze behandelingen gericht op een conservatief (niet operatief) genezingsproces voor diverse klachten.

na een operatie

Orthopedische ingrepen is de verzamelnaam voor verschillende operaties. Hieronder vallen totale of gedeeltelijke protheses (heupprothese, knieprothese, schouderprothese). Maar ook alleandere ook schouder-, elleboog-, pols-, heup-, knie- en enkeloperaties en arthroscopische ingrepen (vb. bij een meniscusletsel, voorste kruisbandletsel, een scheur in een pees ter hoogte van de schouder).

Het optimaal herstellen van dergelijke ingreep wordt voornamelijk bepaald door de revalidatie. Daarom zijn de juiste begeleiding en een goed opgebouwde functionele oefentherapie essentieel in dit verhaal. Deze oefentherapie zal ervoor zorgen dat de belastbaarheid van het lichaam verhoogd wordt tot het niveau voor de ingreep.

Opbouw

Initieel wordt er gewerkt naar pijnstilling, mobiliteitswinst en ontzwelling van de aangedane structuur. Geleidelijk wordt er stabilisatie-, evenwichts- en krachttraining ingevoegd om uw oude niveau terug te bereiken. Zo is het mogelijk om de gewenste activiteiten voor de werksituatie, het sporten en de dagdagelijkse activiteiten zonder problemen te hernemen.

Indien nodig kunnen de eerste behandelingen aan huis plaats vinden. Maar gezien de grote meerwaarde van kine-sessie in de praktijk, wordt er zo snel mogelijk geprobrobeerd dit hier te laten doorgaan.

In de praktijk bestaat de behandeling steeds uit een sessie van minstens 30′ waarbij je kinesitherapeut zich actief over jou ontfermt. Nadien en voordien is er nog tijd om zelf in de oefenzaal verder te trainen met de oefeningen die al werden aangeleerd.

ook bij andere letsels

Orthopedische revalidatie is eveneens geschikt voor de  behandeling van specifieke klachten zoals: frozen shoulder, tenniselleboog, golferselleboog, carpaaltunnelsyndroom, inversietrauma, impingementsyndroom, gewrichtsbandletsels of eender welk ander letsel aan pezen ligamenten of spieren, …

specifieke revalidatie

Het doel van een revalidatie zal ook steeds samen jou, als patiënt, besproken worden. Dit hangt sterk af welke noden er specifiek zijn, zoals de sport die je oefent of wat je beroep is.

Voor de orthopedische revalidatie kunt u terecht bij: BertBelinda, Céline, Daniel, Emily  en Lieselot