Plagiocefalie

  Heeft uw baby een voorkeurshouding en hierdoor een afgeplat hoofdje (= plagiocefalie)? Dit kan allerlei oorzaken hebben zoals torticollis, prematuur geboren zijn, hyperlaxiteit, te weinig ervaring in buiklig,  …

  Wat is een plagiocefalie

  In de eerste levensmaanden slaapt de pasgeborene het grootste deel van de dag. Hierbij slaapt de meerderheid op de rug (conform de adviezen ter preventie van wiegendood). Wanneer de baby ook in wakkere toestand uitsluitend op de rug ligt, kan er een voorkeurshouding en een afgeplat hoofdje ontstaan.

  Dit is op te merken doordat jouw baby steeds naar dezelfde kant kijkt. Het volgen met de ogen en het hoofd draaien naar de andere zijde verloopt vaak moeilijker.

  Gezien de schedel bij de pasgeborene nog heel vervormbaar is, kan deze voorkeurshouding een afplatting van het hoofd veroorzaken aan één zijde (plagiocefalie).

  Als dit zo is, kan kinesitherapie hierbij een positief en aangetoond effect hebben.

  Motorische ontwikkeling stimuleren

  De behandeling van een plagiocefalie bestaat uit:

  • Stretching om de beweeglijkheid te verbeteren
  • Stimulatie van de motorische ontwikkeling volgens de mijlpalen
  • Ondersteuning oa. door tips en adviezen naar hantering en positionering toe (slapen, voeden, spelen, verzorgen)

  Meten van een plagiocefalie

  Indien nodig wordt de afplatting van het hoofd opgemeten (plagiocefalometrie). De zogenaamde ‘Plagiocefalometrie’ (L. van Vlimmeren) is een recent ontwikkelde objectieve meetmethode om de mate en de ernst van de schedeldeformatie vanaf de geboorte vast te leggen.

  Met behulp van een hiervoor ontwikkeld thermoplastbandje nemen we een afdruk van de grootste omtrek van het hoofd. Vervolgens doen we precieze metingen op dit bandje om de mate van de asymmetrie te bepalen. Om de evolutie van de schedelvorming op te volgen, herhalen we de plagiocefalometrie op vaste tijdstippen. Aan de hand van de meetresultaten wordt het plan van aanpak bepaald. In zeer uitzonderlijke gevallen is een redressiehelm aangewezen. (Meer info: Vigo)

  Hier vind je een artikel met meer wetenschappelijke achtergrond.