Plagiocefalie

    Heeft uw baby een voorkeurshouding en hierdoor een afgeplat hoofdje (=plagiocefalie)? Dit kan allerlei oorzaken hebben zoals torticollis, prematuur geboren zijn, hyperlaxiteit, te weinig ervaring in buiklig,  …

    Wat is een plagiocefalie

    In de eerste levensmaanden slaapt de pasgeborene het grootste deel van de dag. Hierbij slaapt de meerderheid op de rug (conform de adviezen ter preventie van wiegendood). Wanneer de baby ook in wakkere toestand uitsluitend op de rug gepositioneerd wordt, kan er een voorkeurshouding en een afgeplat hoofdje ontstaan.

    Dit is op te merken doordat jouw baby steeds naar dezelfde kant kijkt. Het volgen met de ogen en het hoofd naar de andere zijde verloopt dan vaak moeilijker.

    Gezien de schedel bij de pasgeborene nog heel vervormbaar is, kan deze voorkeurshouding een afplatting van het hoofd veroorzaken aan één zijde (plagiocefalie).

    Als dit zo is, kan kinesitherapie hierbij een positief en aangetoond effect hebben.

    Motorische ontwikkeling stimuleren

    De behandeling van een plagiocefalie kan bestaan uit:

    -stretching om de beweeglijkheid te verbeteren

    -stimulatie van de motorische ontwikkeling volgens de mijlpalen (bobath therapie)

    -ondersteuning oa. door tips en adviezen naar hantering en positionering toe (slapen, voeden, spelen, verzorgen)

    Meten van een plagiocefalie

    Indien nodig kan de afplatting van het hoofd ook opgemeten worden (plagiocefalometrie). De zogenaamde ‘Plagiocefalometrie’ (L. van Vlimmeren) is een recent ontwikkelde objectieve meetmethode om de mate en de ernst van de schedeldeformatie vanaf de geboorte vast te leggen.

    Met behulp van een hiervoor ontwikkeld thermoplastbandje wordt een afdruk genomen van de grootste omtrek van het hoofd. Vervolgens worden precieze metingen gedaan op dit bandje om de mate van de asymmetrie te bepalen. Om de evolutie van de schedelvorming op te volgen, wordt de plagiocefalometrie op vaste tijdstippen herhaald. Aan de hand van de meetresultaten wordt het plan van aanpak bepaald. In zeer uitzonderlijke gevallen kan een redressiehelm aangewezen zijn. (Meer info: Vigo)

    Hier vind je een artikel met meer wetenschappelijke achtergrond.