Loopblessures

De helft van de lopers moet jaarlijks minstens één week training overslaan omwille van een loopblessure. Vaak kan dit met een goede aanpak vermeden worden.

Wij helpen je herstellen van je huidige blessure. Maar nog belangrijker: we doen er alles aan om dit samen met jou te voorkomen.

Geblesseerd?

Eerst en vooral onderzoeken we wat er aan de hand is en hoe dit ontstaan is. Soms is dit heel duidelijk, maar andere keren kan dit een heuse zoektocht zijn.

Daarnaast kijken we ook direct welke onderliggende risicofactoren er zijn die ook het herstel kunnen verstoren.

De therapie zal er vooral uit bestaan om het letsel zelf gericht aan te pakken. Maar eveneens om gans ons lichaam te betrekken en op te trainen. Kracht, soepelheid, lichaamscontrole en looptechniek vormen de essentiële pijlers in het herstelproces.

Het is ook steeds het doel om zo snel (en verantwoord) mogelijk terug te kunnen starten met lopen. Want op zich is dit ook waartegen ons lichaam, als loper, het best belast moet tegen zijn.

 

Liever voorkomen dan loopblessures te genezen

Het nog leuker als we loopblessures voor kunnen bijven. Ook hier kijken we naar de looptechniek en de basiskracht en lenigheid.

De juiste oefeningen worden aangeleerd en we bekijken samen met jou hoe je op een verantwoorde manier je belasting kan opdrijven als je dat wenst.

Dit kan individueel gebeuren. Maar ook organiseren we jaarlijks een reeks Vlotter lopen waarbij we in vier lessen van een uur alle basis hierrond bekijken.

Loopanalyse

Om een goed beeld te krijgen van je looptechniek zullen we deze filmen. Dit kan op de loopband of gewoon buiten terwijl je bezig bent.

Hierbij gaan we niet op zoek naar de kleine details. Maar kijken we vooral of er bepaalde risicofactoren die kans op loopblessures sterk doen toenemen naar boven komen.

Het is zeker niet altijd nodig om de looptechniek te gaan aanpassen. Ten eerste geeft dit al niet sowieso een verbetering in je lopen.

Ten tweede zien we dat we bij de verandering van looptechniek ook gewoon de belasting veranderen. Het komt meer dan eens voor dat een loper juist een andere blessure krijgt door het veranderen van het looppatroon. Bepaalde delen van zijn lichaam zijn er nog niet op getraind om zo belast te worden.

We gaan hierover ook steeds in overleg met jou om samen te kiezen wat de beste weg is voor jou.

U kan hiervoor terecht bij Bert