Pre- en postnatale kinesitherapie
Perinatale kinesitherapie omvat zowel prenatale kinesitherapie (voor de bevalling) als postnatale kinesitherapie (na de bevalling).
In de prenatale kinesitherapie kunnen volgende zaken aan bod komen: Allereerst behandelen van verschillende zwangerschapskwalen zoals rugpijn of bekkenpijn (behandeld volgens de methode Cecile Rost,), urineverlies, …
Daarnaast kunnen er ook enkele sessies gegeven worden ter voorbereiding op de bevalling. Hier worden oa ademhalings- en ontspanningstechnieken aangeleerd, uitleg gegeven over de verschillende fases van de bevalling, perstechnieken, uitleg over houdingen en tips om de weeën op te vangen.
De postnatale kinesitherapie bestaat uit re-educatie van de bekkenbodem en wederopbouw van de algemene fysieke conditie en spierkracht (oa buik- en rugspieren). Men kan starten met oefenen vanaf 4 a 6 weken naj een vaginale bevalling en vanaf 6 a 9 weken na een keizersnede.
Ook kunt u terecht voor het behandelen van eventuele specifieke klachten na de bevalling zoals urineverlies, bekkenpijn, diastase, …
Dit traject wordt verzorgd door Lieselot.
De methode van Cecile Rost
Heel veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap of na de zwangerschap last van pijn in de omgeving van het bekken (pijn rond schaambeen, lies, schede, onder in de rug of rond de stuit zijn typische bekkenklachten). Ook bij het starten van bepaalde bewegingen, zoals opstaan uit bed of een stoel, ervaart de vrouw extra veel pijn, wat kenmerkend is voor bekkenpijn. De pijn neemt eveneens toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen, zoals traplopen, bukken, het draaien van de rug en het omdraaien in bed. Het zijn hele vervelende pijnklachten die een vrouw behoorlijk kunnen belemmeren in haar dagelijks leven.
Deze klachten kunnen via de methode van Cecile Rost behandeld worden. Cecile Röst is orthopedisch manueel fysiotherapeut en heeft zelf ervaren hoe het is om bekkeninstabiliteit en bekkenpijn te hebben. Zij ontwikkelde een eigen methode met behulp van haar kennis en inzicht op het gebied van het menselijk lichaam en testte deze op zichzelf uit. Door op zichzelf allerlei houdingen uit te proberen, kwam Cecile erachter hoe zij haar bekkeninstabiliteit kon behandelen. Haar methode heeft zij toegepast op andere vrouwen en veel patiënten heeft zij inmiddels effectief kunnen helpen. In de behandeling staat niet het bestrijden van de pijn centraal, maar het weer doeltreffend kunnen gebruiken van het lichaam. Zij is er zeker van dat als het lichaam weer naar behoren functioneert, de pijn afneemt en deze op den duur zo goed als zeker zal verdwijnen.
Voor deze therapie kunt u terecht bij Lieselot
Prenatale kinesitherapie
Mag mijn partner meekomen naar de sessies?
Aangezien de partner een belangrijke rol kan spelen tijdens de zwangerschap en bevalling, is het wel interessant om minstens 1 sessie mee te komen. Dan leren we een aantal oefeningen om klachten te verminderen en tonen we wat de partner kan betekenen tijdens de bevalling.
Mag ik blijven sporten tijdens mijn zwangerschap?
Het is zeker aangeraden om te blijven sporten of bewegen tijdens de zwangerschap! Sporten geeft geen verhoogd risico op vroeggeboorte, miskraam, …, maar vermindert vaak sommige kwaaltjes en zorgt ervoor dat je met een betere conditie aan de bevalling begint.
Natuurlijk moet je sommige sporten wel aanpassen naargelang eventueel valrisico of druk op de bekkenbodem en buikspieren.
Mag ik op mijn rug liggen tijdens de zwangerschap?
Er wordt vaak gezegd dat je niet op je rug mag liggen of slapen. Dit is doordat het gewicht van de baarmoeder/kindje een grote holle ader kan dichtdrukken. Dit wordt het vena cava syndroom genoemd. Er kan tijdelijk te weinig zuurstofrijk bloed in de bloedsomloop waardoor je je duizelig kan voelen. Wanneer je dit voelt opkomen kan je dit direct verhelpen door op je (linker)zij te gaan liggen. Het is niet schadelijk voor jouw kindje en jouw zwangerschap en veel vrouwen hebben er ook nooit last van.