Pre- en postnatale kinesitherapie
Een zwangerschap zorgt voor heel wat veranderingen in jouw lichaam, zowel op hormonaal als op fysiek vlak.
Wij begrijpen hoe belangrijk het is om tijdens deze periode goed voor jezelf te zorgen en staan dan ook voor je klaar om je te ondersteunen en te begeleiden met op maat gemaakte behandelingen.
Bij ons kan je terecht voor prenatale kinesitherapie. Dit is omvat alles in de periode voor de bevalling. Enerzijds kunnen hier de zwangerschapsgerelateerde klachten zoals bekkeninstabiliteit, rugpijn of diastase aangepakt worden. Maar ook het voorbereiden op de bevalling hoort hierbij thuis.
Bij de postnatale kinesitherapie, de periode na de bevalling dus, wordt er vooral weer gewerkt op het herstel van lichaam.
Prenatale kinesitherapie
Een zwangerschap kan voor veel vrouwen onzekerheden meebrengen of bepaalde klachten veroorzaken. Zo kan bekkeninstabiliteit veel hinder veroorzaken.
Kinesitherapie kan helpen om deze symptomen te verlichten. Daarnaast helpt het je ook om je lichaam optimaal voor te bereiden op de bevalling.
Waarvoor kun je bij ons terecht?
- Fysieke klachten zoals bekkeninstabiliteit, rugpijn, … kunnen we verminderen aan de hand van manuele therapie en oefeningen van Cécile Rost.
- Uitleg over sporten en bewegen tijdens de zwangerschap
- Uitleg over buikspieren en bekkenbodem: hoe kun je je bekkenbodemspieren trainen, wat is een diastase. Hoe meer je op voorhand weet, hoe sneller vaak het herstel na de bevalling.
- Voorbereiding op de bevalling: Afhankelijk van wat je graag wil, leer je hier ademhalings – en ontspanningsoefeningen, houdingen om weeën op te vangen en om in te bevallen, informatie over pijnstilling, …
Heb je bepaalde klachten tijdens jouw zwangerschap? Wil je meer weten over sport en beweging? Of wil je je goed voorbereiden op je bevalling?
Veelgestelde vragen
Mag mijn partner meekomen naar de sessies?
Aangezien de partner een belangrijke rol kan spelen tijdens de zwangerschap en bevalling, is het wel interessant om minstens 1 sessie mee te komen. Dan leren we een aantal oefeningen om klachten te verminderen en tonen we wat de partner kan betekenen tijdens de bevalling.
Mag ik blijven sporten tijdens mijn zwangerschap?
Het is zeker aangeraden om te blijven sporten of bewegen tijdens de zwangerschap! Sporten geeft geen verhoogd risico op vroeggeboorte, miskraam, …, maar vermindert vaak sommige kwaaltjes en zorgt ervoor dat je met een betere conditie aan de bevalling begint.
Natuurlijk moet je sommige sporten wel aanpassen naargelang eventueel valrisico of druk op de bekkenbodem en buikspieren.
Mag ik op mijn rug liggen tijdens de zwangerschap?
Er wordt vaak gezegd dat je niet op je rug mag liggen of slapen. Dit is doordat het gewicht van de baarmoeder/kindje een grote holle ader kan dichtdrukken. Dit wordt het vena cava syndroom genoemd. Er kan tijdelijk te weinig zuurstofrijk bloed in de bloedsomloop waardoor je je duizelig kan voelen. Wanneer je dit voelt opkomen kan je dit direct verhelpen door op je (linker)zij te gaan liggen. Het is niet schadelijk voor jouw kindje en jouw zwangerschap en veel vrouwen hebben er ook nooit last van.
Postnatale kinesitherapie
De periode na de bevalling brengt unieke fysieke en mentale uitdagingen met zich mee. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Postnatale kinesitherapie kan helpen bij het aanpakken van klachten zoals bekkeninstabiliteit, rugpijn en het herstel van de bekkenbodemspieren.
Waarvoor kun je bij ons terecht?
- Herstel en oefenen van de bekkenbodemspieren
- Controle van de diastase en tips om jouw buikspieren te trainen
- Tips omtrent houding, oefeningen en advies naar sporthervatting toe
- Emotioneel welzijn: er wordt rekening gehouden met het slaaptekort, je kan terecht met vragen omtrent borstvoeding, … Indien het nodig is sturen we je graag door naar een psycholoog, lactatiekundige, …
Wens je graag terug aan jouw lichaam te werken na de bevalling? Wil je tips om jouw bekkenbodem en buikspieren te trainen?
Veelgestelde vragen
Vanaf wanneer mag ik starten met postnatale kine?
Na de bevalling mag je bijna direct starten met bekkenbodemoefeningen, lichte mobiliserende oefeningen en houdingscorrectie. Om op voorhand te weten wat je mag en kan doen, is prenatale kinesitherapie zeker aangewezen (link)
Als jij je goed voelt en er klaar voor bent, dan ben je al welkom in de praktijk rond 3 à 4 weken na jouw bevalling. Na een keizersnede is het beter om iets langer te herstellen en kan je kinesitherapie opstarten vanaf 6 weken.
Heeft het nog zin om postnatale kine op te starten een jaar na mijn bevalling?
Het is nooit te laat om te starten met postnatale kine. Soms heb je er die eerste weken of maanden geen zin of geen energie voor. Later opstarten is dan zeker mogelijk. Ook dan kun je nog aan jouw bekkenbodem en buikspieren werken.
Mag mijn baby meekomen naar de sessie?
Jouw baby is zeker welkom bij ons! We hebben hier in de praktijk een wipper, een matje en we doen vaak oefeningen samen met jouw baby.
Sommige mama’s willen liever zonder hun baby komen en dan zoeken we samen naar een moment waarop je deze ‘me-time’ kunt inplannen.
Ik ben eigenlijk helemaal niet sportief, is postnatale kine wel iets voor mij?
Zeker weten! Ook zonder sportieve achtergrond kun je postnatale kine volgen. Een zwangerschap en een bevalling is vaak al een topsportprestatie op zich en wij kunnen jou helpen om daarvan op de juiste manier te herstellen.